10 powodów dla których warto jeść czekoladę
Chyba trudno by było znaleźć osobę, która nie lubi czekolady. Powszechnie mówi się, że powinno ograniczać się spożywanie czekolady, ponieważ szkodzi ona naszemu zdrowiu. Czy faktycznie tak jest? Może warto częściej pozwalać sobie na chwilę przyjemności?
Dziś zajmiemy się tematem czekolady i przedstawimy wam 10 argumentów za tym, że ma ona pozytywne działanie na nasze zdrowie. Zapraszamy do lektury!
- Czekolada jest źródłem polifenoli. Ten związek znajduje się w ziarnach kakaowca, który jest głównym składnikiem czekolady. Polifenole to przeciwutleniacze, które mają działanie antybakteryjne, zwalczają wolne rodniki i zapobiegają zapaleniom.
- Zmniejsza szanse na udar. Przeciwutleniacze obecne w czekoladzie obniżają poziom cholesterolu we krwi, który może doprowadzić m.in. do udaru mózgu. Dzięki badaniom wiemy, że jedzenie kilku kostek czekolady tygodniowo (45g) zmniejsza szanse wystąpienia udaru u kobiet o 20%.
- Gwarantuje dobry humor. Czekolada zawiera tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia”.
- Źródło magnezu. Miazga kakaowa, z której przygotowuje się czekoladę jest bogata w magnez. Jest on odpowiedzialny za rozbudowę i prawidłową pracę mięśni oraz kości.
- Spowalnia starzenie. Czekolada zawiera witaminy A, C i E, które spowalniają proces starzenia się skóry a przyśpieszają regenerację komórek.
- Dobre źródło energii. Czekolada zawiera tłuszcze oraz węglowodany, czyli składniki, które dostarczą organizmowi potrzebną energię. Jeśli pojawi się u ciebie pierwszy głód, a pod ręką masz tylko czekoladę, bez obaw możesz sięgnąć po jedną kostkę.
- Łagodzi stres. Dzięki dużej zawartości magnezu czekolada bardzo dobrze łagodzi stres. Kiedy idziemy na ważny egzamin lub czeka nas stresujące spotkanie, warto zabrać ze sobą czekoladę.
- Źródło żelaza. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem żelaza. Wszystko dzięki kakao, które w 100 g może zawierać do 150% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Ten pierwiastek odpowiada między innymi za transport tlenu do komórek i ich prawidłowe działanie. Najwięcej żelaza zawiera czekolada gorzka.
- Pobudza. Czekolada wykazuje również działanie pobudzające. Kakao, które wchodzi w skład czekolady, zawiera spore ilości kofeiny. Jeśli potrzebujesz pobudzenia, a nie masz czasu na wypicie kawy, czekolada również się sprawdzi.
- Zapobiega chorobom neurologicznym. Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające czekolady wpływają również na pracę ludzkiego mózgu. Polifenole i flawonoidy chronią tkankę nerwową przed uszkodzeniami, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na Alzheimera czy Parkinsona.
Podsumowanie
Jak możecie zauważyć, czekolada ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oczywiście czekolada czekoladzie nie równa – nie każda jest tak samo dobra jakościowo i zawiera te same ilości składników odżywczych. Najlepiej wybierać gorzką czekoladę, która zawiera duże ilości kakao. Starajmy unikać się białej czekolady, która w dużej mierze składa się z cukru.