Bakalie w piramidzie żywieniowej przedszkolaka

Bakalie w piramidzie żywieniowej przedszkolaka

Bakalie to suszone owoce, orzechy oraz pestki. Dodaje się je przede wszystkim do ciast, pierników i różnych ciastek. Do bakalii zalicza się między innymi rodzynki, suszone daktyle, śliwki, morele, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny, migdały i inne orzechy. Bakalie możemy jeść samodzielnie – są łatwo dostępne, możemy je kupić w każdym sklepie.

W bakaliach najczęściej gustują dorośli, dzieci raczej rzadziej. A to duży błąd! Bakalie mają wiele wartości odżywczych i z tego względu umieszcza się je w piramidzie żywieniowej przedszkolaka. Sprawdź, dlaczego dzieci już od najmłodszych lat mogą – i powinny – jeść bakalie.

Kiedy można zacząć podawać dziecku bakalie?

Bakalie można podawać już 8 miesięcznym maluchom, które mają już rozszerzoną dietę. Oczywiście muszą być one podawane w takiej formie, aby dziecko się nimi nie zakrztusiło. Niemowlętom warto podawać zmielone bakalie jako dodatek do posiłków, a starszym, które już umieją gryźć można podawać orzechy czy rodzynki w całości.

Bakalie – wartości odżywcze

Podajemy wartości odżywcze kilku wybranych bakalii:

  • Żurawina – wzmacnia zęby, zawiera dużo błonnika, wykazuje działanie bakteryjne i wspiera leczenie przy infekcjach dróg moczowych
  • Morele – zawierają witaminę A, B2 i C oraz fosfor i mangan, które gwarantują mocne kości. Morele są bogate również w inne witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, potas, żelazo oraz miedź
  • Rodzynki – znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B. Ich regularne jedzenie zapobiega anemii i wzmacnia kości
  • Orzechy włoskie – źródło kwasów tłuszczowych omega-3, nazywa się je „pokarmem dla mózgu”, ponieważ bardzo dobrze wpływają na jego rozwój. Orzechy włoskie są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały: fosfor, żelazo, magnez, potas
  • Daktyle – bogate w przeciwutleniacze, potas, błonnik; dzięki swoim składnikom odżywczym dobrze wspierają rozwój odporności dziecka

Kupujemy bakalie – na co zwrócić uwagę?

Bakalie możemy przygotować samodzielnie, susząc wybrane owoce, np. w piekarniku. Jednak prostszym i tańszym rozwiązaniem (mamy gotową mieszankę, nie kupujemy składników oddzielnie), jest kupowanie gotowych bakalii. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić czy bakalie są świeże. Owoce powinny być jędrne i miękkie. Sprawdzajmy również skład podany na opakowaniu: unikamy olejów mineralnych, które są pochodnymi ropy naftowej. Warto też sprawdzić, co zostało użyte do zakonserwowania bakalii. E202 to kwas sorbowy, który uznaje się za najbezpieczniejszy. E220 to dwutlenek siarki – w tym przypadku zaleca się wypłukanie bakalii w gorącej wodzie.

Podsumowanie

Bakalie mają wiele właściwości odżywczych. Są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, minerały oraz witaminy. Wspierają rozwój dzieci – wzmacniają kości, budują odporność, wspomagają rozwój mózgu. Warto zrezygnować z aptecznych suplementów na rzecz bakalii – są one zdecydowanie zdrowsze, a wcale nie potrzeba ich jeść dużo. Już w 100g migdałów znajdziemy 270 mg magnezu!

Bakalie da się jeść w różnej postaci. Możemy dodawać je do obiadów, śniadań, do ciast i ciasteczek, możemy je jeść samodzielnie jako przekąskę.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera