Hummus. Klasyka kuchni Bliskiego Wschodu

Hummus. Klasyka kuchni Bliskiego Wschodu

Hummus to pasta z ciecierzycy, którą można podawać na wiele różnych sposobów. Jest to klasyczny element kuchni Bliskiego Wschodu, który zyskał swoją popularność na całym świecie dzięki diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Hummus możesz dodać do gotowego dania, wykorzystać jako sos, a nawet posmarować nim kanapki.

Poznaj właściwości hummusu i prosty przepis, dzięki któremu będziesz mogła przygotować swój własny sos!

Hummus – co to?

Hummus jest przygotowywany z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku i oliwy z oliwek. Jest popularnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, ale możesz dodawać go również do mięsa, np. kurczaka.

Hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, która jest dobrze znana na Bliskim Wschodzie od tysięcy lat.

Hummus – właściwości odżywcze

Wiele osób rezygnuje ze spróbowania hummusu ze względu na nieprzychylne opinie na temat jego smaku. Mimo wszystko warto spróbować – ta niepozorna pasta jest zdrowa i zawiera wiele właściwości odżywczych.

Hummus jest pożądany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ jest bogatym źródłem białka. Poleca się go również osobom chorym na anemię, diabetykom, osobom z wysokim cholesterolem czy kobietom w ciąży. Dzięki połączeniu ciecierzycy z pastą sezamową, hummus zawiera aminokwas metioniny, który ułatwia przyswajanie białka.

Hummus zawiera również duże ilości witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz szerokie grono minerałów: fosfor, cynk, sód, miedź, selen, żelazo, wapń i magnez.

Zalety jedzenia hummusu

Hummus ma pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Jakie są zalety jedzenia tej pasty?

  • Świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej. Zawiera sporo błonnika, który usprawnia metabolizm i ułatwia wypróżnianie
  • Hummus ma niski indeks glikemiczny. Przez wysoką zawartość białka i węglowodanów złożonych zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi
  • Hummus jest źródłem żelaza, składnika który jest niezwykle potrzebny w czasie leczenia anemii, a witamina C, również obecna w hummusie, ułatwia naszemu organizmowi przyswajania żelaza
  • Pasta sezamowa, która jest jednym z głównych składników hummusu, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Hummus wykazuje działanie przeciwzapalne

Prosty przepis na hummus

Gotowy hummus możesz kupić w większości supermarketów, ale w łatwy sposób można przygotować go w domu.

Przepis na hummus:

Składniki:

  • Ciecierzyca w puszce lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • Kilka łyżek pasty sezamowej (pasta tahini)
  • Oliwa z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Kmin
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciecierzycę z puszki odsączamy. Obieramy czosnek i siekamy natkę pietruszki. Do wysokiej miski wrzucamy wszystkie składniki poza natką pietruszki i miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową pastę ozdabiamy pietruszką. Gotowe!

Porada: jeśli hummus będzie za gęsty możesz dodać odrobinę wody.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera