
Jak żywność ekologiczna wpływa na nasze zdrowie?
Obecnie mamy szeroki wybór i łatwy dostęp do produktów ekologicznych. Zwiększyła się ogólna świadomość i wiedza na temat zdrowego odżywiania. Jako konsumenci poszukujemy wysokiej jakości produktów, najlepiej ekologicznych, które będą w pełni bezpieczne dla organizmu i wolne od chemii. Jak żywność ekologiczna wpływa na nasze zdrowie?
Certyfikowana żywność ekologiczna
Rolnicy i producenci żywności ekologicznej pracują według 4 zasad: zdrowotności, ekologii, sprawiedliwości i troskliwości. O co chodzi?
Podstawą do wyhodowania ekologicznych produktów jest żyzna gleba, różnorodność biologiczna, dbanie o zwierzęta i finalnie dostarczenie konsumentom wysokiej jakości surowców. Istotne jest tutach zastosowanie naturalnych metodo hodowlanych, nie dopuszcza się stosowania środków chemicznych, które miałyby „polepszyć” wygląd i trwałość produktów.
Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie człowieka
Przetworzona żywność zawiera duże ilości chemii, np. śladowe ilości nawozów, pestycydy, antybiotyki (np. w przypadku mięsa). Te składniki trafiają do naszego organizmu i powoli wyniszczają go od środka. Mogą powodować alergie, spadek odporności, problemy z sercem, spadek płodności czy nawet nowotwory.
Żywność ekologiczna jest wolna od tej chemii. Zawiera wartości odżywcze takie jak witaminy, minerały, antyoksydanty, białko i tłuszcze, które są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy całego organizmu. Niedobory poszczególnych składników przyczyniają się do pogorszenia stanu zdrowia, anemii, złego samopoczucia, ospałości, wypadania włosów czy problemów skórnych.
Do zalet żywności ekologicznej można zaliczyć przede wszystkim: pełnowartościowość, to, że nie jest przetworzona i modyfikowana genetycznie, jest wolna od chemii, a także zazwyczaj wyróżnia się bardzo dobrym smakiem.
Podsumowanie
Żywność ekologiczna ma same zalety, trudno znaleźć tutaj jakieś wady. W przeciwieństwie do żywności przetworzonej ma zbawienny wpływ na cały organizm, dodatkowo jest dużo smaczniejsza. Po żywność ekologiczną powinny sięgać szczególnie dzieci, osoby starsze i chorowite, z osłabioną odpornością oraz osoby, które przechodzą na dietę.