OLEJ ARGANOWY. Poznaj jego moc w codziennej pielęgnacji ciała

Olej arganowy jest silnym antyoksydantem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem się. Przywraca naturalną barierę ochronną skóry, przyczyniając się do poprawy jej elastyczności, sprężystości i miękkości. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminę E, dzięki czemu pomaga przywrócić skórze odpowiedni poziom nawilżenia. Poznaj moc oleju arganowego w codziennej pielęgnacji.

Olej arganowy – właściwości

Olejek arganowy jest powszechnie nazywany płynnym złotem Maroka. Zyskał taki przydomek nie tylko swoim właściwościom, ale również dlatego, że dość trudno go pozyskać. Olej arganowy uzyskuje się z Argani żelaznej – drzewa, które możemy znaleźć wyłącznie na półpustynnych terenach Maroka i Algierii. Są one wpisane na listę rezerwatów UNESCO.

Od kilku lat olej arganowy zdobywa rzesze fanów na całym świecie. Jego wspaniałe zalety sprawiły, że ten cudowny olej stał się prawdziwym must-have w kosmetyce naturalnej. Jest on jednak dobry nie tylko dla włosów i skóry, ale także dla paznokci. Jakie są właściwości oleju arganowego?

  • olej arganowy zawiera wysokie stężenie witaminy E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a także polifenoli, które są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami
  • wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy czy egzemy, łagodzi zmarszczki
  • oprócz działania przeciwutleniającego, kwasy tłuszczowe omega-6 zawarte w oleju arganowym pomagają w naprawie uszkodzonych komórek i wspomagają gojenie się ran
  • ten cenny olej jest również doskonałym środkiem nawilżającym, ponieważ łatwo przenika w głąb skóry, nie pozostawiając na niej żadnych pozostałości
  • ponieważ jest tak bogaty w witaminy i przeciwutleniacze, olej arganowy jest również skuteczny w leczeniu rozstępów i poparzeń słonecznych poprzez stymulowanie odnowy komórek

Olejek arganowy wykazuje również pozytywne działanie w innych sektorach (poza kosmetycznym):

  • Przeciwdziała rozwojowi nowotworów
  • Łagodzi ból
  • Sprawdza się w profilaktyce infekcji grzybiczych
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Świetnie sprawdza się w kuchni: można dodawać go do sosów, marynat i gotowych dań
Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera