
Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która – jak wykazano – zmniejsza ryzyko chorób serca. Nic więc dziwnego, że oliwa z oliwek jest uważana za zdrową żywność. Jednak nie wszystkie oliwy z oliwek są sobie równe. Aby w pełni wykorzystać zalety tego zdrowego tłuszczu, musisz wiedzieć, jaki rodzaj oliwy kupujesz i jak ją stosować. Czytaj dalej, aby poznać 10 właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek.
Właściwości odżywcze oliwy z oliwek
Rodzaje oliwy z oliwek
Oliwa extra virgin – uzyskuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno, jest gęsta. Stosuje się ją na surowo, np. do sałatek
Oliwa virgin – tę oliwę również uzyskuje się z pierwszego tłoczenia, jest ona jednak bardziej kwaśna niż oliwa extra virgin. Można dodawać ją do sałatek, używać do smażenia i gotowania
Oliwa lampante – ta oliwa z oliwek jest ogrzewana, przez co traci swoje właściwości odżywcze. W związku z tym miesza się ją z oliwą virgin lub extra virgin
Oliwa z wytłoczyn oliwnych – ten rodzaj oliwy określa się jako najniższej jakości. Wykonuje się ją z pozostałości po procesie tłoczenia. Dodaje się do niej rozpuszczalniki chemiczne i ogrzewa, dzięki czemu jest zdatna do spożycia