Oliwa z oliwek. 10 właściwości zdrowotnych o których musisz wiedzieć

Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która – jak wykazano – zmniejsza ryzyko chorób serca. Nic więc dziwnego, że oliwa z oliwek jest uważana za zdrową żywność. Jednak nie wszystkie oliwy z oliwek są sobie równe. Aby w pełni wykorzystać zalety tego zdrowego tłuszczu, musisz wiedzieć, jaki rodzaj oliwy kupujesz i jak ją stosować. Czytaj dalej, aby poznać 10 właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek.

Właściwości odżywcze oliwy z oliwek

  • Zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6, które pozytywnie wpływają na pracę serca, układ nerwowy czy wzrok
  • Oliwa z oliwek wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki związkom fenolowym i witaminie E
  • Bogate źródło witamin (A, B, C, D, E i K) oraz minerałów
  • Badania wykazują, że oliwa z oliwek opóźnia występowanie choroby Alzheimera
  • Przeciwutleniacze obecne w oliwie z oliwek pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i wspomagają walkę z nowotworami
  • Regularne korzystanie z oliwy z oliwek pomaga uregulować poziom insuliny
  • Oliwa z oliwek wspomaga trawienie i przyśpiesza proces odchudzania
  • Oliwę z oliwek wykorzystuje się również w kosmetykach – nadaje włosom i paznokciom blasku oraz zapobiega ich łamaniu
  • Witamina E obecna w oliwie z oliwek opóźnia proces starzenia się skóry
  • Oliwa z oliwek nie przyczynia się do wzrostu poziomu “złego” cholesterolu

Rodzaje oliwy z oliwek

Oliwa extra virgin – uzyskuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno, jest gęsta. Stosuje się ją na surowo, np. do sałatek

Oliwa virgin – tę oliwę również uzyskuje się z pierwszego tłoczenia, jest ona jednak bardziej kwaśna niż oliwa extra virgin. Można dodawać ją do sałatek, używać do smażenia i gotowania

Oliwa lampante – ta oliwa z oliwek jest ogrzewana, przez co traci swoje właściwości odżywcze. W związku z tym miesza się ją z oliwą virgin lub extra virgin

Oliwa z wytłoczyn oliwnych – ten rodzaj oliwy określa się jako najniższej jakości. Wykonuje się ją z pozostałości po procesie tłoczenia. Dodaje się do niej rozpuszczalniki chemiczne i ogrzewa, dzięki czemu jest zdatna do spożycia

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera