Rola witamin w organizmie oraz skutki ich niedoboru.

Jednymi z najważniejszych składników odżywczych są witaminy. Bez nich nasz organizm jest osłabiony, przestaje prawidłowo pracować, a nasze samopoczucie się pogarsza. Jaka jest rola witamin w organizmie i jakie są skutki ich niedoboru?

Czym są witaminy?

Definicja witamin brzmi: grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Istnieje też podział, według którego witaminy dzieli się przede wszystkim na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.

W tym artykule przedstawimy najpotrzebniejsze i najpopularniejsze witaminy:

A, C, D i E.

Witamina A

Witamina A przede wszystkim uczestniczy w procesie widzenia, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, wspomaga leczenie chorób oczu. Dodatkowo jest przeciwutleniaczem, wpływa na rozwój kości, wzmacnia błony śluzowe nosa, gardła jelit i płuc. Niedobór tej witaminy może skutkować kurzą ślepotą, nadmierną suchością rogówki, zaburzeniem lub zahamowaniem wzrostu, częstymi infekcjami. Źródłem witaminy A są warzywa i owoce, np. marchew, dynia, morela, ale również ser, mleko i tłuste ryby morskie.

Witamina C

Ta witamina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej. Poza tym ułatwia przyswajanie żelaza, wzmacnia odporność organizmu, bierze udział w przemianie tłuszczów i kwasów żółciowych. Niedobór witaminy C może doprowadzić do wypadania zębów, kruchości i pękania naczyń krwionośnych, powolnego gojenia się ran. Źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce i warzywa, pomarańcze, pomidory, brokuły, kiwi i grejpfruty.

Witamina D

Witamina D wpływa na wchłanianie wapnia oraz fosforu, zapewnia mocne i zdrowe kości oraz zęby, poprawia odporność i chroni przed chorobami układu oddechowego. Witamina D jest również „witaminą szczęścia”, dlatego powinno się ją suplementować szczególnie zimą, kiedy jest mało słońca. Niedobór witaminy D przyczynia się przede wszystkim do krzywicy u dzieci, pogorszenia stanu skóry, osłabienia wzroku, biegunki. Niedobór witaminy D wpływa też na ogólne samopoczucie, jesteśmy ospali i zmęczeni. Źródłem witaminy D są przede wszystkim mleko, masło, oleje roślinne, grzyby, ryby (łosoś, makrela).

Witamina E

Witamina E ma wpływ na krzepnięcie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia, chroni błony komórkowe. Witamina E zwalcza wolne rodniki, wspiera funkcjonowanie wzroku, wspomaga gojenie ran i bierze udział w rozwoju komórek jajowych. Niedobór witaminy E może prowadzić do suchości i zwiotczenia skóry, osłabienia lub zaniku mięśni, problemów z płodnością i do zaburzenia wzrostu. Źródłem witaminy E są przede wszystkim mleko, jajka, ryby, pieczywo razowe, orzechy, jeżyny, awokado.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera