Rooibos – złoty napar z czerownokrzewu

Rooibos to pyszna, bezkofeinowa alternatywa dla czarnej lub zielonej herbaty. To także naturalne źródło przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które można pić o każdej porze dnia. Sprawdź, czym charakteryzuje się ten napar i dlaczego warto go pić.

Czym jest rooibos?

Rooibos tłumaczy się jako czerwonokrzew. Jest to drzewo, które rośnie wyłącznie w RPA. Herbatę o tej samej nazwie przygotowuje się z suszonych liści, które poddaje się procesowi fermentacji, dzięki czemu napar uzyskuje swój charakterystyczny czerwono – brązowy odcień. W sklepach możesz spotkać się również z zielonym rooibosem. Oznacza to, że susz z rośliny nie został poddany fermentacji.

Jak smakuje rooibos?

Jeśli nie przepadasz za goryczkowym posmakiem w klasycznych herbatach, rooibos może przypaść ci do gustu. Napar ten ma delikatny, ale słodkawy, miodowy smak.

Rooibos możesz spotkać też w mieszankach z herbatami owocowymi, np. z truskawkami, winogronami czy mango, przez co ma jeszcze bardziej interesujący smak i zapach.

Rooibos – właściwości

Rooibos jest pozbawiony kofeiny, dlatego polecany jest szczególnie tym, którzy chcą unikać tego składnika. Warto pamiętać o tym, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w herbacie, np. Czarnej.

Rooibos jest bogaty w polifeonole i flawonoidy. Są to antyoksydanty pomagające zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Rooibos jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C, minerałów (np. potasu, magnezu i wapnia) oraz kwercetyny, która okazuje się być pomocna w leczeniu alergii na roztocza i kurz. Napar z czerwonokrzewu wspiera też odchudzanie, ponieważ przyśpiesza nasz metabolizm.

Słyszałeś o tym, że rooibos jest nazywany “herbatą życia”? Flawonoidy obecne w naparze stymulują produkowanie serotoniny – hormonu szczęścia. Picie naparu z czerwonokrzewu może pomóc ci uspokoić się, zrelaksować i zmniejszyć poziom stresu. Niektórzy stosują go jako zamiennik melisy.

Jak prawidłowo zaparzyć rooibos?

Rooibos najlepiej jest zaparzyć w zaparzaczu, ponieważ w szuszu mogą znajdować się drobne igiełki utrudniające picie naparu. Susz zalewamy wodą w temperaturze około 95 stopni Celsjusza i parzymy od 5 do 6 minut. Pamiętaj, im dłużej będzie trwało parzenie, tym mocniejsza i intensywniejsza będzie herbata.

Aby wzbogacić napar o dodatkowe właściwości odżywcze i odrobinę zmienić jego smak, możesz dodawać do niego miód, imbir, cytrynę, goździki, cynamon, a nawet mleko. Rooibos z takimi dodatkami świetnie sprawdzi się w zimne jesienno-zimowe wieczory czy podczas przeziębienia, kiedy potrzebujemy rozgrzania.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera