Wszystko o mące. Poznaj rodzaje zdrowych mąk
Każdy z nas, kto kupował kiedyś mąkę w supermarkecie miał okazję przekonać się, że istnieje wiele różnych rodzajów mąki. Od patrzenia na półki można dostać oczopląsu, dlatego większość z nas wybiera klasyczną mąkę pszeniczną lub tortową (która niestety nie jest najzdrowsza). Jaka mąka jest najlepsza? Poznaj 6 rodzajów zdrowych mąk, które warto mieć w swojej kuchni.
Jaki kolor powinna mieć mąka?
Co ciekawe, kolor mąki wpływa na to, ile wartości odżywczych ma w sobie mąka. Dla przykładu bielutka mąka tortowa świetnie nadaje się do ciast i puszystych biszkoptów, ale jest niezdrowa – zapycha żołądek i przyczynia się do zbierania nadprogramowych kilogramów.
Ziarna zbóż przed zmieleniem oczyszcza się z zewnętrznej części, która zawiera najwięcej składników odżywczych, m.in. błonnika i minerałów. Im skuteczniej ocenimy ziarno, tym bielsza i mniej wartościowa będzie mąka.
Różne rodzaje mąki – wartości odżywcze i zastosowanie
To tylko kilka spośród wielu rodzajów mąk. Każda z nich ma dość szerokie zastosowanie, dzięki czemu sprawdzi się w większości gospodarstw domowych. Zachęcamy do eksperymentowania i wypróbowania innych, bardziej „egzotycznych” mąk – może okazać się, że dania staną się jeszcze smaczniejsze niż przedtem.