LaCava to palarnia kawy Specialty, która została założona w 2009 roku przez młodego i pełnego pasji kawowego odkrywcę – Jacka Kotowskiego. Ten wspaniały pomysł zrodził się w jego głowie w momencie, gdy poznał prawdziwego i doświadczonego kawowego rzemieślnika. To on wydobył drzemiącą od dziecka w Jacku ciekawość świata, poznawania i doświadczania różnorodności. Gdy przysłowiowe „ziarenko” zostało zasiane, ambicja nie pozwoliła długo czekać i siedzieć w miejscu. LaCava jak wiele raczkujących firm, rozpoczęła swoją działalność w garażu a obecnie jest liderem na rynku kawy Specialty w Polsce i razem z innymi wspaniałymi palarniami z całej Europy – doświadcza, inspiruje i uczy picia kawy doskonałej jakości.

Pracujemy na absolutnie najlepszym sprzęcie do palenia kawy na rynku. Sercem naszej palarni jest piec legendarnej marki Probat, do którego niedawno dołączył młodszy brat – Diedrich. Nawet najlepsza technologia byłaby niczym bez utalentowanego Roast Mastera, który swoja wiedzą i doświadczeniem spina wszystko w genialny produkt. Jesteśmy dumni z tego, że tą osobą jest w naszej firmie Alek Smęt, który zaczynał swoją przygodę z kawą jako barista. Doświadczenia zbierał pracując w Anglii oraz Polsce. Posiada niezwykle precyzyjny warsztat sensoryczny, który jest podstawą pracy najbardziej utalentowanych roasterów na świecie.

To, czym się kierujemy przy naszych działaniach to budowanie świadomości w zakresie spożywania kawy. Jest to dla nas bardzo ważne, by szerzyć jakość i różnorodność w świecie kawy, i w świecie specialty. Chcemy prowokować i inspirować naszych obecnych, oraz przyszłych klientów do odkrywania, do podróży wśród smaków i aromatów. Przełamywać ich bariery w eksperymentowaniu z nowymi gatunkami, czy też krajami pochodzenia kawy. Zależy nam na tym, by poszerzać ich horyzonty i sprawić, by picie kawy było czymś więcej, niż tylko zaspokojeniem. Chcemy pokazywać i uczyć, dlaczego świeżo wypalana kawa jest dobrym wyborem.

Jako palarnia kawy jesteśmy łącznikiem między „originem”, tj. miejscem pochodzenia ziaren kawy, farmerem, jego rodziną i pasją do uprawy, a końcową filiżanką kawy. Naszym celem jest wydobywać cały potencjał, jaki drzemie w wybieranych przez nasz Zespół ziarnach. Robimy to dzięki mistrzowskiemu paleniu, profilowaniu każdego produktu, jak i użyciu najnowocześniejszych technologii, jakie zostały stworzone do produkcji najlepszej jakościowo kawy. Zawsze dążymy do tego, aby oddać i podkreślić pierwotny charakter, ducha ziarna, jego historię i oryginalne pochodzenie.

Naszą ofertę kierujemy do wszystkich tych, którzy poszukują świeżo wypalonej kawy świetnej jakości. Do fanów espresso, a także metod alternatywnych. Mamy szeroki wybór kaw pod obie metody parzenia. W swojej ofercie posiadamy klasyczne kawy pod espresso – te w stylu włoskim, jak również te bardziej wyszukane – z różnorodnym profilem sensorycznym. Dla zaczynających przygodę z metodami alternatywnymi przygotowaliśmy specjalną serię BRU, która pozwala na określenie ulubionego profilu sensorycznego. Natomiast dla bardziej wymagających fanów alternatywy – różnorodną kawę Specialty, których ziarna wyszukujemy na całym świecie.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera